top of page

Tjenester

DETTE TILBYR VI
Parterapi
HJELP TIL PAR OG FAMILIER

Rise familieterapi bruker John M. Gottmans forskningsbaserte metode for parterapi. Han er kåret til den mest innflytelsesrike familieforsker siste 35 år. Metoden er basert på 40 års forskning på tusener av par der en har funnet nøkkelen til hva som kjennetegner par som lever sammen livet ut.

1. Skal jeg/vi søke terapi?
1. Skal jeg / vi søke terapi?
 
Det er så mye konflikter

50% av de gifte som skiller seg, gjør dette innen 5,6 år. Mange av disse innen tre år. Tallene for samboere er betydelig høyere.
I gjennomsnitt venter par i 6 år fra de merker at det er noe som ikke fungerer godt i forholdet til de søker hjelp.
70% av alle par opplever det å få sitt første barn som en nedtur for parforholdet.

Mange kan oppleve det skamfullt å streve tidlig i samlivet og håper på bedre tider. Forskningen viser at hovedgruppen som skilles tidlig gjør dette kort sagt fordi man opplever å kjøre seg fast i konflikttemaer. Man klarer ikke regulere ned negativiteten i forholdet. Den øker. "Apokalypsens fire ryttere" inntar forholdet; kritikk, tilbaketrekking, barrikadering og forakt. Man klarer ikke reparere kontakten underveis og ikke etter konflikten.

Det er ikke gitt at man skal ha lært å bygge et godt forhold før man trer inn i det. Man kan tro det mens man er forelsket, men å bygge gode forhold er krevende. Flere unge må erkjenne at det de har lært hjemmefra er utilstrekkelig.

Opplever dere at det er vanskelig å snakke sammen og oppleve forståelse hos hverandre i møte med vanskelige tema er det grunn til å søke innspill og læring. Det er mer krevende å reparere noe som er på randen av brudd enn å rette opp kursen ved å ta tak tidlig.

Vi er ikke nære venner

Andre opplever at vennskapsdelen er svak. Man lever litt med hver sitt eller fokuserer på oppgaver rundt barn, hjem eller annet. Nærheten, intimiteten, anerkjennelsen,vi-følelsen, lidenskapen og erotikken...Det forvitrer og man kan kjenne avstand og ensomhet i forholdet. Slik kan det ha vært i årevis og tia går.

 

Terapi kan hjelpe til å ta nødvendige grep og bygge vennskapsdelen av forholdet. Der kan være flere ting man vet man trenger snakke om men som man har skjøvet på.
Forskning på utroskap (intimitet et annet sted) viste at av dem som oppgav utroskap som en av grunnene til skilsmisse, så oppgav hele 80% tap av intimitet som hovedgrunnen.

Kjenner du at det er mer intimitet og fortrolighet med andre enn ektefellen kan det være grunn til å søke innspill fra mennesker som kan hjelpe.

2. Før dere søker parterapi

Ta kontakt dersom du har spørsmål du lurer på!

Mange kan utsette av mange grunner. Ta kontakt, alt er lov å spørre om. Skal man snakke med noen om det nærmeste kan det kjennes viktig å få noen avklaringer før man tør å gå igang.

 

"Partneren min vil ikke"

Dette kan ha flere grunner forståelige grunner og redsel for at det skal bli verre er en av dem. "Kanskje får min partner en alliert i sine anklager?" "Jeg kommer til å bli presset" "Snakking har rotet oss dypere inn i problemer, hvordan kan enda mer snakking hjelpe?" "Jeg er kjenner meg ikke komfortabel med å være åpen om så dype ting med en annen tilstede" "Jeg er underlegen når det gjelder å klare sette ord på følelser" "Det er ting jeg ønsker å unngå".

 

Noen ender med å avtale et møte med en terapeut alene først for å sjekke ut litt. Kan dette bli en god match for partneren, vil jeg få forståelse?

 

Et forslag

Ring gjerne å spør litt. Det er generelt tryggere om begge blir enige om å gå i terapi, enn at en går først og så blir den andre invitert med. Dette kan for noen forsterke usikkerheten. Med Gottman parterapi får man snakke med terapeuten individuelt 2. avtalen under kartleggingsarbeidet. Det legges vekt på at all kartlegging og tilbakemelding kan skje innen 8 dager. Da er man ikke forpliktet på noe. Smaker det ikke, avslutter man. Er man oppmuntret av samarbeidet er man allerede godt igang, fordi man har fått gjort mye på en uke.

2. Før dere søker
3. Praktske forhold
3. Praktiske forhold

Når man søker samtaleterapi så er det flere praktiske forhold som spiller inn. Det kan være mulighetene til barnepass og muligheter til å komme fra jobb. Livssituasjonen setter begrensninger og gir muligheter. Vi vektlegger å planlegge et terapiløp med øye for disse faktorene.

Vi kan planlegge de første tre timene før vi starter med den første. Dette fordi det oftest er best for paret. Senere planlegger vi avstand til neste avtale i med øye for hva vi tror er best for arbeidet.
For noen er tiden det viktigste. Da kan det være mulig å gjøre mye på kort tid; en helg, flere dager på rad i en ferie eller noen lange kvelder.

En velutprøvd metode er å endre følelser, opplevelser og oppfatninger gjennom gjøre andre erfaringer som gir andre opplevelser og følelser. Praktisk betyr dette at fokuset er rettet på at dere skal gjøre nye erfaringer "i terapirommet". Vi jobber for at disse erfaringene dere mellom skal bli med dere hjem.

4. Maratonterapi 

Storby-weekend eller Maratonterapi?

 

Par kommer tilreisende fra ulike deler av landet, bor på hotell og jobber med forholdet i tre dager, ukedager eller helg.

 

Hvem passer det for?

 • Dere som vil og våger gjøre en større innsats og gå skikkelig inn i ting.

 • Det er mer praktisk å legge en stor innsats til få dager, enn å organisere og tilrettelegge flere enkeltsamtaler over uker.

 • Dere føler dere mer komfortable med å gjøre det et stykke hjemmefra, som en storbytur, mer anonymt:)
   

Hva er maratonterapi

 • Skikkelig strukturert kartlegging av forholdet, ut fra best tilgjengelig forskning, slik at grunnlaget for tiltakene er gode.

 • Velbegrunnet plan for hva som kan gjøres.

 • Du får gjort mye med forholdet på tre dager, med gode redskaper.

Fordeler

 • Dere får konsentrert fokus på forholdet over tid. Dere får jobbe videre like etter kartleggingen, mens forståelse, begrunnelser og tiltak er ferske og klare i hodet. Man kommer inn i en god rytme og arbeidsmodus. Langsomt åpner noe seg, trygghet, mot, kontakt, følelser som var kommet langt bort, forståelse, det man ikke hadde klart å snakke godt om.

 • Muligheten for fleksibilitet til å kunne ta nødvendige pauser eller å fortsette når i er godt igang, om dere jobber sammen eller individuelt.

 • Mulighet for å ta en joggetur, et måltid sammen, en tur i parken eller langs strendene, eller en kveld sammen midt i arbeidet, gir muligheter for gode spontane opplevelser av kontakt og at dere jobber sammen.

4. Maratonterapi
Samlivskurs
SAMLIVSKURS

Rise Familieterapi tilbyr to av Gottmans samlivskurs "7 prinsipper for gode samliv" og "Bringing baby home" for par som venter småbarn. Utdannet som kursleder av Gottmaninstituttets egne kursutviklere og Gottman selv i USA. Samlivskursene er forskningsbasert og effekten er veldokumentert.

 

Egil Rise initierte arbeidet som gjorde Gottmans samlivskurs tilgjengelige på norsk fra 2016. 

Rise familieterapi har årelang erfaring i Gottmans metode for parterapi og undervisning.

Last ned presentasjonsark for samlivskurs for mer info
Bokutgivelse
BOKUTGIVELSE

Gottmans millionselgende bok, " 7 Priniciples for making marriage work" kom på norsk høsten 2016. Boka "Hemmelighetene bak et lykkelig parforhold- 7 nøkler fra verdens fremste samlivsforsker" presenterer den fremste forskningen, i enkelt og tilgjengelig språk. Den er lest av par verden over. Flere av hans bøker er tilgjengelige på norsk etter dette

Rise familieterapi har bidratt for å få denne boka oversatt til norsk. Boka er å kjøpe hos bokhandlere, og vi sitter også på et parti. Vi anbefaler boka på det sterkeste!

Media
MEDIA

Rise Familieterapi har vært kilde i flere landsdekkende medier om samliv.Vi ønsker å være toneangivende og fremme en terapi- og undervisningsform  som hjelper par å bygge gode forhold!

bottom of page